Instrumenten voor leiders

Leestijd: 4 minuten

Aanvullend op de verschillende strategieën die leiders kunnen kiezen tijdens een veranderproces belicht ik in dit stuk instrumenten die nuttig zijn. Een gekozen strategie heeft invloed op de rol die een leider op zich neemt en de instrumenten die nodig zijn voor goede uitvoering. Per instrument staat beschreven bij welke strategie en rol van de leider deze het beste kan worden ingezet. Een leider kan in dit geval een directeur-bestuurder zijn, maar ook een medewerker of manager die mandaat heeft gekregen om een veranderproces te begeleiden. 

  • Informeren, voorlichten en overtuigen: Een leider gaat er hierbij vanuit dat mensen de verandering zullen accepteren als zij de achtergronden en motieven kennen en weten wat hen te wachten staat (machtsstrategie en expert).

  • Regelgeving: Het doorvoeren van veranderingen door het uitvaardigen van voorschriften vanuit een leidersschappositie (machtsstrategie en expert).

  • Adviseren: Hierbij geeft een leider concreet aan wat een medewerker in een bepaalde situatie kan doen. De mate waarin een medewerker met een alternatief of aanvulling geeft aan of er meerdere mate sprake van een machtsstrategie of de participatiestrategie (machtsstrategie en expert; participatiestrategie en sparringspartner).

  • Overleggen en onderhandelen: Met overleggen en onderhandelen kiest een leider ervoor om gezamenlijk tot resultaat te komen. Hierbij worden medewerkers dus bewust betrokken bij het veranderingsproces. Dit vereist een hoge mate van samenwerkingsbereidheid (participatiestrategie en sparringspartner).

  • Taakstellingen: Met taakstellingen wordt bedoeld dat er een project- of werkgroep wordt ingesteld die tot taak krijgt de veranderingen vorm te geven. Het doel van de projectgroep wordt dan geformuleerd in een bepaalde taakstelling die binnen een bepaalde tijd moet zijn afgerond (participatiestrategie en sparringspartner).

  • Opleiding, vorming en training: Mensen gaan binnen de nieuwe organisatorische context, nieuwe taken uitoefenen. Zij zullen nieuw gedrag moeten aanleren, dus is het belangrijk mensen te trainen en op te leiden, zodat zij adequaat kunnen functioneren in de nieuwe situatie. Een leider ondersteunt met tijd en middelen om dit mogelijk te maken (facilitaire strategie en ondersteuner).

Naast de gekozen rol en de strategie is het voor een leider dus ook van belang om de goede instrumenten in te zetten. Hierbij is het goed om jezelf af te vragen: waar liggen mijn sterke kanten als leider? Welke instrumenten zet ik moeiteloos in, en welke vind ik lastig? En niet onbelangrijk: passen de interventies en instrumenten die ik uitvoer eigenlijk wel echt bij mijn gekozen strategie? Bovenstaande lijst instrumenten kun je inzetten en daarnaast gebruiken als check om te kijken of je een duidelijke lijn uitzet, passend bij de gekozen strategie en rol. 

Vind je dit blogartikel leuk, like of deel hieronder.


Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over organisatiecultuur. Wil je bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in jouw eigen organisatie of wil je weten hoe je het beste een verandertraject kunt inrichten en uitvoeren? Of wil je gewoon eens met mij sparren zonder gerichte vraag? Ik denk graag met je mee! Stuur een berichtje en ik neem z.s.m. contact met je op.