Successen vieren

Leestijd: 2 minuten

Met een net opgestart nieuw jaar is het een mooi moment om met je organisatie vooruit én terug te kijken. Waar wil je met zijn allen naartoe? Maar ook heel belangrijk: wat er is allemaal gebeurd en waar zijn jullie trots op?

Successen vieren is een belangrijk deel van een kleurrijke organisatie. Het is belangrijk dat mensen zich gewaardeerd en gezien voelen, en dat ze zich ervan bewust zijn dat hun harde werk en inbreng ertoe doet. Beroemd veranderexpert Kotter noemt het de meest effectieve manier om verandering te bestendigen en om te zorgen dat gewenst gedrag in stand wordt gehouden. Daarbij is het ook volgens de welbekende Lean methode het beste om zo vaak mogelijk je winsten te vieren.

Het is helemaal niet zo raar dat winsten vieren belangrijk is voor een team en een organisatie. Elke groep mensen die samenwerkt, een team, heeft in de basis vertrouwen nodig om dit goed en effectief te kunnen doen. Daarop volgt vervolgens openheid, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaatgerichtheid (Lencioni model). Goed functionerende en presterende teams ontstaan kortom niet door van project naar project hoppen. Teams hebben juíst baat bij momenten waarop wordt stilgestaan bij successen en er wordt geëvalueerd om zodanig een veilige, open en betrokken sfeer te creëren.

Lencioni model

Je kunt zelf successen vieren in jouw organisatie door tijdens een dag- of weekstart 1 of meerdere succesverhalen op te halen of te delen. Hierbij gaat het niet alleen maar over het noemen van projecten of taken die perfect zijn gelopen. Het is juist interessant om te vertellen welke obstakels in je weg stonden, en hoe je deze hebt kunnen overwinnen. Ook hoef je niet per se altijd op de praatstoel te zitten om winsten te delen. Dit kan namelijk ook door een kopje koffie te drinken of een leuke lunch te organiseren met collega’s als een project goed is afgerond. Je kunt een cultuur creëren waarin winsten worden gedeeld door hier blijvend aandacht aan te besteden. Bedenk hiervoor samen nog meer handige manieren om deze positieve manier van samenwerken te institutionaliseren. Op een mooi en succesvol 2020!!

Vind je dit blogartikel leuk, like of deel hieronder.


Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over organisatiecultuur. Wil je bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in jouw eigen organisatie of wil je weten hoe je het beste een verandertraject kunt inrichten en uitvoeren? Of wil je gewoon eens met mij sparren zonder gerichte vraag? Ik denk graag met je mee! Stuur een berichtje en ik neem z.s.m. contact met je op.