Leestijd: 3 minuten
Rond de verkiezingen en internationale vrouwendag vond er een opleving plaats over het onderwerp 'vrouwen op de werkvloer'. In de media werd de politieke Haagse cultuur neergezet als vrouwonvriendelijk, gevoed door mannelijke leiders die weinig ruimte geven voor hun vrouwelijke collega's in overleg. Ook kwam het 'Kaag-effect' ter sprake; sterk vrouwelijk leiderschap dat aanzet tot vernieuwing en dat kiezers aanspreekt.
Voorbeeldgedrag, rituelen en verhalen
Ondanks dat gendergelijkheid een belangrijk onderwerp is en er quota's zijn ingesteld zien we dat het aantal vrouwelijke leiders en bestuurders in de politiek, maar ook zeker in andere sectoren achterblijft. Hoe kunnen we zorgen dat er gelijke kansen in en toegang tot organisaties ontstaan? Door ons bewust te zijn van onze blinde vlekken en (onbewuste) vormen van discriminatie en uitsluiting. Door organisaties die gelijkheid van man en vrouw centraal zetten op een plateau te zetten en als voorbeeld te nemen. En door rituelen en verhalen te creëren waaruit blijkt dat gelijkheid tussen man en vrouw er toe doet in jouw organisatie of de organisaties die je begeleidt.
Zelf aan de slag met gendergelijkheid
Enige tijd geleden maakte ik een presentatie over gender in organisaties voor internationale vrouwendag. Hieronder enkele tips om dit onderwerp te bespreken én hiermee aan de slag te gaan:
Start bewustwording. Heel vaak hebben we het in organisaties niet over gender, omdat we bang zijn dat we mensen in een hokje stoppen, discriminerend overkomen, of omdat het gewoonweg niet on top of mind is. Het is juist belangrijk voor gelijke kansen om gender te bespreken. Hebben we meer mannen of vrouwen in de organisatie? Wat voor dynamiek brengt dat met zich mee? Hebben we vrouwelijke leidinggevenden, of juist meer mannelijke? Doen we genoeg om vrouwen genoeg kansen te geven, bijvoorbeeld als het gaat om promotie maken in combinatie met zwangerschap en het krijgen van kinderen? Zorg dat dit onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt, zeker bij HR, directie en OR.
Zet voorbeeldgedrag neer. Er zijn ontzettend veel organisaties al op een goede manier bezig om te werken aan kansengelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zo zien we dat in Zweden, oa. door nationaal beleid, bedrijven écht werk maken van gendergelijkheid. Mannen en vrouwen krijgen bij Ikea hetzelfde aantal maanden verlof voor een pasgeborene. Bij Patagonia, een organisatie waar milieubewustzijn en gelijkwaardigheid centrale waarden zijn, kunnen medewerkers hun kinderen mee naar werk nemen. Er is een opvang aanwezig voor hen, maar het is ook niet gek als je soms even een kind in de kantoortuin ziet rondrennen. Ze zien sinds invoering hiervan direct resultaat, doordat meer vrouwen promotie maken en leidinggevende functies vervullen.
Creëer nieuwe rituelen en verhalen. We weten als geen ander hoe sterk de kracht van een goed verhaal kan zijn. Vroeger lazen we sprookjes waar veelal traditionele rolverdelingen aan bod kwamen. Prinsessen die smachtend of slapend aan het wachten waren op een sterke prins die hen zou redden. Of meisjes die hopeloos in het bos verdwaalden en gered moesten worden door een slimme jongen (met richtingsgevoel). Tegenwoordig zien we in onze maatschappij hier een sterke beweging op ontstaan. ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’, ‘Meiden op een missie’, of ‘Verhalen over jongens die anders durven zijn’ zijn kinderboeken die deze oude stereotypering van jongen en meisje doorbreken. Ook in organisaties kun je samen nieuwe verhalen en rituelen creëren die ondersteunend zijn aan gendergelijkheid. Zo kun je een ‘Leider van de maand’ laten uitkiezen, met daarbij uiteraard de vraag. Wat maakt een sterke of goede leider? Je kunt een baby/kind naar werk-dag introduceren om aan te geven dat er aandacht is voor een gezonde balans tussen werk en privé. Of je zou een event kunnen organiseren over bekende vrouwelijke leiders. Alles is mogelijk met een beetje creatief denkwerk en de wil om samen te werken aan gendergelijkheid.
Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over gender en organisatiecultuur. Wil je bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in jouw eigen organisatie of wil je weten hoe je het beste een verbetertraject hierop kunt inrichten en uitvoeren? Ik denk graag met je mee!
Vind je dit blogartikel leuk, like of deel dan hieronder.